sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Edessä vuokrien lasku?

Hesari uutisoi taas aika raflaavasti, että asuntojen vuokrat saattavat olla jopa laskussa. Ymmärrän, että Hesari tarvitsee raflaavia otsikoita jotta se saa haluttuja klikkauksia ja sitä kautta toivottavasti mainostuloja, mutta kyllä toimittaja voisi silti tehdä taustatyönsä paremmin. Ensinnäkin, on turha edes yrittää niputtaa koko pääkaupungin vuokramarkkinaa yhteen, niin eriytyneestä kokonaisuudesta on kyse. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat hyvin erilaisia kaupunkeja niin asuntokantansa kuin vuokramarkkinansa suhteen. Helsinki erityisesti on aivan oma lukunsa kun puhutaan asuntojen vuokrauksesta. Helsingin sisälläkin erot ovat suuret, Puistolassa sijaitseva viiden huoneen omakotitalo on täysin eri planeetalla vuokrattavuuden suhteen kuin 22m2 keskustayksiö. Ja kyllä, olen samaa mieltä Hesarin uutisen kanssa siitä, että isoissa perheasunnoissa, kuten esim. mainitsemassani Puistolan omakotitalossa vuokrissa ei juurikaan ole nousuvaraa. Mutta pienet asunnot halutuilla keskusta-alueilla menevät edelleen nopeasti vuokralle.

Toinen asia, joka tässä Hesarin uutisessa osui silmään, oli se, että ennen kuin edes avasin itse uutislinkkiä, tiesin jo kuka on Hesarin mainitsema "asiantuntija". Kukas muu kuin Vuokraturvan Timo Metsola, jolla tuntuu olla lähes kanonisoitu asema kun kyse on vuokramarkkinan kommentoimisesta. En henkilökohtaisesti tunne Metsolaa, mutta en voi muuta kuin onnitella häntä siitä, että hän on median silmissä "the one and only" jolta pyydetään kommenttia näihin vuokrausuutisiin. Kuinkahan moni Hesarin lukija edelleen kuvittelee, että Vuokraturva on jokin yleishyödyllinen toimija asunnon vuokrauksessa ja sen oheistoiminnoissa? Vuokraturva on kuitenkin osakeyhtiö, jonka tavoitteena on tehdä voittoa ja saada myös Metsolan lomakkoon täytettä. Näin ollen Metsolan kommentointi pitää lukea muistaen se, että hän on edistämässä omia bisneksiään, ei puhumassa jonkin yleishyödyllisen instanssin puolesta.

En niinkään kritisoi Metsolaa tässä asiassa, vaan ennemminkin Suomen mediaa, (mm. Hesaria), siitä, että he antavat yhdelle kaupalliselle toimijalle jatkuvasti yksioikeuden kommentoida vuokramarkkinaa tässä asiantuntijan roolissa, ilman että selkeästi tuodaan esille hänen lähtökohtansa kommentointiin.

Keskivertoasuntosijoittaja joka yleensä sijoittaa pieniin yksiöihin tai kaksioihin kasvavissa yliopistokaupungeissa (ainakin jos on lukenut Asuntosijoittaja-blogin ohjeita siitä mihin kannattaa sijoittaa :-) ), voi edelleen nukkua yönsä hyvin ilman pelkoa vuokrien dramaattisesta laskusta. Jos sen sijaan jostain syystä on vuokraamassa perheasuntoa, voi olla syytä pohtia onko se paras mahdollinen kohde asuntosijoittajan salkkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti